krypton.dk krypton•dk
Krypton > Pølseskala > Kommenteret Pølseskala  
 
 

Dansk NormalpølseskalaPølseskalaen er blevet til på grund af et ønske om at standardisere sprogbrugen inden for pølsegrillning. Ved at fastlægge en standardskala en gang for alle undgår man intetsigende kommunikationer som:
- "Hvor meget skal din pølse have?"
- "Det ved jeg ikke - så den er godt ristet..."
Med normalpølseskalaen kan man blot bede om en 5'er-pølse eller en 6'er-pølse, eller hvad man nu har lyst til, og der opstår ingen dårlig luft mellem grillmesteren og pølsespiseren på grund af fejlkommunikation.


Pølseskalaen med grillmesterens kommentarer

0 0-pølse
0'er-pølsen er uristet og i de fleste tilfælde også køleskabskold. Den uristede pølses karakteristiske brune farve dækker hele pølsen.
1 1-pølse Denne pølse er det første stadie der nås efter at pølsen er lagt på grillen. Pølsen bliver varm, men beholder hovedsagelig 0'er-pølsens farve.
2 2-pølse Pølsen får en lidt mørkere brun farve, og små streger fra grillen ses på skindet. Pølsen kan begynde at sprække, men det er ikke sikkert.
3 3-pølse Pølsen antager en mørkere brun farve og får endnu tydeligere mørke streger. Hvis pølsen ikke allerede er sprækket, gør den det nu. 3'er-pølsen er altså med garanti sprækket, men kan skelnes fra en sprækket 2'er-pølse på den mørkere farve.
4 4-pølse På 4'er-pølsen ses de først rigtige sorte mærker. Erfarne pølsegrillere vil bemærke at hvis grillen ikke er ordentlig ren, kan der komme sorte streger på pølsen fra soden på grillristen allerede fra og med 1'er-pølsen. For det utrænede øje kan de ligne stregerne fra en mere grillet pølse, og nye pølseristere bør være opmærksomme på dette forhold og tænke sig godt om når de indplacerer deres pølser på pølseskalaen.
5 5-pølse Det karakteristiske ved denne pølse er kanterne hvor den er sprækket. En nærmere iagttagelse vil afsløre hvordan kanterne langs sprækken begynder at bliver sorte. Derudover begynder kanterne ved sprækken også at bøje udad og væk fra pølsens centrum.
6 6-pølse Denne pølses farve ligner den forgående; forskellen findes nu i formen. 6'er-pølsen begynder at vride og bøje sig, og man kan nu også observere sprækker på tværs af pølsen.
7 7-pølse I dette stadie er pølse-aftagningen kritisk - ingen pølse knækker så nemt som en 7'er-pølse, og kun den erfarne grillmester kan få pølsen over på pølsespiserens tallerken uden at den knækker (pølsen altså, ikke tallerkenen). Skindet på pølsen bliver tykkere og mere stift. Der er tydelige sorte mærker som dækker 20% af pølsen.
8 8-pølse De sorte mærker dækker nu 40% at pølsen. Kanten langs med sprækkerne er helt sort. Farven inden i pølsen har nu samme mørke farve som en 1'er-pølses overflade. Mærkeligt nok er pølsen i 8'er-stadiet stabil igen, og man kan nemt tage den af grillen uden at risikere at den knækker.
9 9-pølse Pølsen er fuldstændig mørkebrun; uanset hvor man slår på pølsen med en teske er den hård. 65% af pølsen er sort, og der sidder kager af rent kul på pølsen. Pølsen er dog stadig genkendelig som pølse; grænsen for spiselighed er nået, men ikke overskredet.
10 10-pølse Denne pølse er 90-100% sort og uspiselig.
10+ 10+-pølse Denne pølse er en 10'er-pølse som har ligget nede i selve grillen. Den er kulsort og uspiselig og karakteriseret ved selvstændig røgudvikling og gløder. Hvis man har et par 10+-pølser, kan man bruge dem til af fremstille nye 1-10-pølser.


Flemming Lindblad, Anders Labich, Malene Bak, Anders Skov, Jesper Harder, Lone Gram Larsen, Tina ChristensenOprettet
Flemming Lindblad Johansen
Opdateret 2004-12-28
Flemming Lindblad